PAK SAMAD DI MATA KAMI

PENYUMBANG:
A.WAHAB HAMZAH, ABDUL GHAFAR IBRAHIM, ARIFF MOHAMAD, IRWAN ABU BAKAR, KU SEMAN KU HUSSAIN, LADIN NUAWI, MARSLI N.O, MARZUKI ALI, MAWAR SHAFEI, MIOR HASHIM MANAP, MOHAMAD SALEEH RAHAMAD, MOHAMAD YUSSOP ISHAK, MOHD SHAH IBRAHIM, NAZMI YAAKUB, NISAH HAJI HARON, PUZI HADI, PYANHABIB, RAHIMIDIN ZAHARI, REBECCA ILHAM, ROZNINAH ABD. AZIB, S.M ZAKIR, SANI SUDIN, SHAMSUDIN OTHMAN, SHAROL LAIL SUJAK, SITI ZAINON ISMAIL, TAHEERA ROSHEENA MOHAMED, U-WIE HAJI SAARI, VICTOR A. POGADAEV, ZAITON AJAMAIN, ZAKARIA ARIFFIN.

* 188 Halaman


PERTEMUAN YANG INDAH
Kenangan Pertemuan dengan Tokoh-Tokoh dari Seluruh Dunia yang Tidak Dapat Dilupakan

Mengapa saya memberi tekanan kepada pentingnya dialog? kerana saya percaya bahawa kecenderungan bagi lojik dan diskusi merupakan bukti kemanusiaan seseorang itu. Dalam kata lain, hanya apabila kita terendam dalam lautan bahasa baharulah kita menjadi manusia sebenar. - Daisaku Ikeda

Penyair Diraja dan penerima Hadiah Keamanan Pertubuhan Bangsa Bersatu, Daisaku Ikeda, telah menjelajah ke lebih daripada 50 buah negara untuk mempromosikan keamanan. Sebagai presiden kepada Soka Gakkai Internasional, sebuah pertubuhan yang wujud di seluruh dunia dengan keanggotaan dalam 190 buah negara dan wilayah, beliau telah dengan aktif menggalakkan dialog dengan pemimpin-pemimpin dunia, para sarjana dan tokoh-tokoh budaya untuk membincangkan cabaran-cabaran yang dihadapi manusia.

Pertemuan yang indah ini merupakan sebuah himpunan esei ditulis oleh Daisaku Ikeda yang menggambarkan pemikiran peribadinya dan bayangan kepada musyawarah dan pertemuan beliau dengan rakyat jagat ini, termasuk Perdana Menteri Malaysia, Dr. Mahathir Mohamad, pemain bola sepak Itali, Roberto Baggio, ahli muzik jaz Amerika, Herbie Hancock, mendiang Perdana Menteri China, Zhou Enlai dan jurufoto Amerika, Cornell Capa.

Semua penduduk dunia rindukan supaya perang ditamatkan buat selamanya. Kita tidak boleh mengizinkan harapan sejagat untuk keamanan itu dihancurkan oleh nasionalisme. Kita harus bersatu merentas sempadan: bersatu dalam penolakan kita kepada idea perang itu sendiri. ... Itulah kepercayaan saya, apabila suasana saling memahami yang mesra terbina antara negara, baharulah kaedahnya boleh didapatkan untuk menyelesaikan isu-siu yang rumit yang memisahkan mereka...

Saya berharap abad baharu nanti akan menjadi sebuah zaman yang membolehkan semua orang berkongsi pengiktirafan yang lebih mendalam terhadap kemanusiaaan yang sama. - Daisaku Ikeda


* 223 HalamanKEMBARA SASTERA NISAH HARON
UNITED KINGDOM DAN DUBLIN

"Jauh perjalanan luas pandangan"

Demikianlah kesimpulan yang dapat diberkas melalui pembacaan buku Kembara Sastera Nisah Haron : United Kingdom dan Dublin. Penulis melalui buku ini berkongsi rasa bahagia, rasa syukur dan rasa kepuasan atas keberaniannya yang nekad untuk mengembara secara solo ke benua yang asing buatnya.

Nisah Haron menggunakan sepenuh setiap peluang dan ruang daripada pengamatannya di bumi Eropah untuk dibawa balik serta menzahirkannya dalam bentuk catatan yang boleh dimanfaatkan di tanah air. Perkara yang dititikberatkan adalah cara orang barat menghargai golongan penulis; agar dihargai dan dikenang jasa mereka sepanjang zaman walaupun mereka sudah tiada lagi di dunia ini.

Lantaran buku ini ditulis oleh seorang penulis kreatif, pelukisan lokasi geografinya melalui nkata-kata amat berkesan, sehingga jelas terbayang di mata bagaikan pembaca turut berada di tempat yang diceritakannya. Sesungguhnya buku ini bukan sekadar mengisi kisah kembara, tetapi lebih dari pada itu; tentang nilai persahabatan, nilai persaudaraan dan motivasi betapa perlunya pemikiran yang positif serta bersangka baik kepada Allah kerana Dialah Maha Pemberi segala yang difikirkan hamba-Nya.

"Nisah, anda sangat berani dan sangat merangsang. Suami dan lima orang anak anda juga sangat berani dan memahami. Bapak kagum!"

* 209 Halaman

Newer Posts Older Posts Home

Blogger Template by Blogcrowds