SALAHUDIN PENAKLUK JERUSALEM
NOVEL SEJARAH ISLAM

"Sebagai anak kepada gabenor yang disukai raja, beliau memang menduduki tempat istimewa tetapi beliau tidak menunjukan tanda-tanda kehebatan yang bakal tiba. Sebaliknya beliau mempamerkan contoh jiwa yang tenang dan menjauhi kelesuan pemikiran golongan bangsawan." -Lane-poole, ahli sejarah Inggeris.

"Di medan perang Salahudin kelihatan seperti seorang ibu yang kehilangan anaknya. Beliau kelihatan sentiasa berada di atas kudanya bergerak dari penjuru medan perang ke satu penjuru yang lain sambil menyeru tenteranya berjuang kerana Allah. Sepanjang berlangsungnya peperangan, Salahudin sentiasa berpuasa pada siang hari walaupun beliau demam sehingga doktor peribadi beliau menyuruhnya berbuka." - Ibnu Shaddad, ahli sejarah Islam.

"Tentera Salib yang ganas dan kejam itu telah mengganas di Baitul Maqdis selama seminggu. Mereka melalukan rompakan, perkosaan dan membakar rumah-rumah penduduk. Apabila dihitung jumlah mayat di sekitar Masjid, dalam rumah dan di sepanjang jalan, jumlahnya tidak kurang 70,000 orang." - Ibnu Khaldun, sejarahwan Islam.
.
"Sesiapa yang menguasai Palestin, dia menguasai dunia." - Panglima Perang Islam Salahudin Al Ayubi -
.
* 289 halaman

SIAPA WALI?


Menara Kudus di makan Sunan Kudus.

Gapura di Makam Sunan Giri di Gersik, Jawa Timur.
.
Masjid Agung Demak dibina sejak zaman kerajaan Islam Demak oleh Sunan Kalijaga.

Makam Sunan Gunung Jati di Gunung Jati, Cirebon.

Makam Maulana Malik Ibrahim di Gersik, Jawa Timur.
.
SIAPA WALI?

Cerita tentang karamah, orang yang dikasihi Allah sudah diketahui sejak zaman berzaman. Sebahagiannya dicatat di dalam Quran dan Hadis Rasul. Sebahagiannya hilang begitu sahaja. Buku ini disusun untuk kita mengetahui siapa para Wali dan Aulia yang mempunyai beberapa kelebihan tertentu berbanding dengan manusia biasa. Golongan Wali dan Aulia juga telah memainkan peranan penting dalam perkembangan dan tamadun Islam.

. ALI BIN ABI TALIB boleh berdialog dengan penghuni kubur.
. ABDUL QADIR JAILANI, ABU SAID AL-KHARAZZ, boleh bercakap dengan mayat.

SYEIKH ABDUL QADIR JAILANI pernah berkata :-
"Kami dikurniakan dengan kemudahan melihat roh Rasulullah s.a.w dengan mata kepala dalam keadaan jaga"

* 165 halaman

PENENANG JIWA


PENENANG JIWA
PENGUBATAN & RAWATAN
.
Manusia hanya akan beroleh ketenangan apabila fitrah dan rohaninya terisi, subur dan sihat. Yang dimaksudkan dengan kerohanian yang subur dan sihat ialah persediaan dan keteguhan hatinya untuk mengalahkan musuh-musuh batin, iaitu syaitan dan hawa nafsu. Musuh batin ini sangat payah untuk ditumpaskan jika kita tidak mempunyai persediaan yang lengkap.
.
Oleh itu , hendakanlah memperbanyakan ibadah serta amalan-amalan sunat yang boleh membantu untuk meningkatkan diri di sisi Allah. Jadikanlah rasa kehambaan yang mendalam kepada Allah sebagai asas terhadap ibadah yang dilakukan. Allah akan menilai semua usaha-usaha tersebut jika dilakukan dengan ikhlas semata-mata keranaNya.
.
Ia Maha Mengetahui akan rahsia-rahsia tersembunyi. Segala sesuatu yang di dalam hati manusia adalah milikNya jua. Berserahlah kepadanya untuk mencapai ketenangan hidup di dunia dan kebahagiaan di akhirat.
.
* 438 halaman.

PERANG SALIB


PERANG SALIB
SALAHUDIN AYUBI SELAMATKAN MARUAH UMAT ISLAM
* 95 halaman


MUTIARA KATA
IMAM HASAN AL-BANNA
.
MUTIARA KATA IMAM HASAN AL-BANNA merupakan koleksi kata-kata hikmat serta nasihat oleh imam Hasan al-Banna. Buku ini sangat bermanfaat terutamanya buat pendakwah, badan-badan yang terlibat dengan hal ehwal perkembangan Islam serta tatapan umum. Sekiranya diamati kata-kata beliau, kita akan dapati betapa murni, tabah dan telusnya hati beliau untuk menegakkan Islam di atas mukabumi ini. Walaupun berhadapan dengan pelbagai tekanan dari musuh-musuh Islam dan pehak pemerintah.
.
Kecekalan ketabahan dan kesabaran beliau dalam memikul dan meneruskan perjuangan Rasulullah s.a.w diterjemah menerusi kata-kata hikmah ini untuk dijadikan panduan dan pedoman bagi jemaah-jemaah Islam, para pendakwah serta setiap muslim bagi memastikan Islam terus bersinar ke seluruh alam. Penindasan oleh golongan bukan Islam terhadap Islam, pembunuhan sesama Islam, perselisihan fahaman serta keruntuhan moral di kalangan penduduk Islam perlu dihentikan.
.
Semoga buku ini dapat membantu untuk mencapai hasrat murni tersebut..kepada seluruh umat Islam, renungilah..hayatilah.."Mutiara Kata" ini, insyaAllah...kejayaan akan menyusul.
.
ILMU penyuluh hidup, AMAL bekalan perjalanan & AKHLAK hiasan jiwa & Peribadi menuju destinasi AKHIRAT yang sudah pasti.
.
* 115 alaman

Newer Posts Older Posts Home

Blogger Template by Blogcrowds