Ahmadinejad,
Singa Baru Dunia Islam

"Sekiranya dunia melihat nuklear ini keji dan kami tidak boleh menguasai dan memilikinya, mengapa kamu pula yang memilikinya? Sekiranya teknologi nuklear ini baik untuk kamu, mengapa kami tidak boleh juga menggunakannya?"
.
  • Siapakah pemimpin negara Islam yang enggan tunduk kepada kuasa Amerika Syarikat dan Eropah?
  • Siapakah pemimpin negara Islam yang dengan lantang dan berani mempertikaikan peristiwa Holocoust?
  • Siapakah pemimpin negara Islam yang berdakwah kepada kuasa besar dunia melalui surat selepas Rasulullah?
.
Selepas tragedi 11 September yang membawa kepada kejatuhan pemerintahan Taliban di Afghanistan dan kerajaan Saddam Husein di Iraq, dunia Islam seolah-olah 'tunduk dan patuh' kepada kuasa Barat. Segalanya berubah apabila Mahmoud Ahmadinejad memikul tanggungjawab sebagai Presiden keenam Repubik Islam Iran pada 3 Ogos 2005. Dalam waktu yang singkat, Ahmadinejad menjadi pemimpin Islam yang disegani di seluruh dunia.
.
Buku ini adalah hasil penyelidikan empat orang wartawan bebas yang kebetulan pernah menimba ilmu di Iran dan menguasai bahasa Parsi. Digarap dengan bahasa yang mudah dan popular, buku ini membawa pembaca mengenali singa baru dunia Islam abad ini dengan lebih dekat.
.
*126 halaman


Memoir Jihad Anak Melayu di Afghanistan

Asy-Syahid Fauzi Ismail merupakan anak muda Melayu yang telah menoreh sejarahnya yang tersendiri walaupun dilahirkan di negara yang sarat dengan pesta hiburan dan kebejatan akhlak anak-anak muda. Menelusuri kisah perjalanan beliau memburu keredhaan Allah dan kesyahidan menyebabkan palong hati kita bergetar kesyahduan seterusnya tanpa sedar mengundang titik jernih mengalir di kedua belahan mata kita.
.
Beliau mendapat didikan asas secara formal sehingga SPM dan menekuni fikrah perjuangan Islam daripada halaqah-halaqah ilmu secara tidak formal sehingga beliau merasa terpanggil dan bertanggungjawab untuk mewakafkan diri beliau dalam perjuangan Islam sehingga syahid. Fauzi merasa ditusuk sembilu tajam apabila membaca berita-berita daripada kolum akhbar tentang pemmbantaian dan pembunuhan umat Islam Afghanistan, semangat beliau juga bergelora dilambung dengan huraian tentang kelebihan jihad oleh para asatizah di jalan dakwah yang beliau sertai di tanah air.
.
...lebih kurang jam sepuluh malam, komandan yang berada di pos yang berhampiran, telah melaporkan kepada petugas di pos utama. Melalui walkie talkie, dia memberitahu bahawa di pos hujung, ada orang mendapat 'umrah'. Sudah menjadi kebiasaan pada petugas di pos utama, untuk menerima berita kemalangan, sebaik sahaja terdengar bom musuh yang gugur. Mesej ini, akan dihantar pula ke kem utama di Syafiq, sebelum apa-apa tindakan diambil. Untuk kecederaan mereka mengistilahkan sebagai 'umrah' dan jika syahid mereka istilahkan sebagai 'haji'.
.
Setengah jam selepas berita itu, komandan memaklumkan bahawa terdapat seorang 'umrah' dan seorang 'haji'. Teman as-Syahid Fauzi yang berada di pos utama, mulai berdebar-debar. Dia bertanya...
.
*50 halaman

Newer Posts Older Posts Home

Blogger Template by Blogcrowds