ANWAR IBRAHIM
YA ATAU TIDAK?
.
Pergeseran politik antara Mahathir dengan Anwar tidak dapat lagi dibendung. Anwar tidak sabar-sabar hendak menjadi Perdana Menteri walaupun kemampuannya dipertikaikan. Media asing alias Barat menjulang Anwar, mengecam Mahathir. UMNO tersepit antara kedua pemimpin itu.
.
Kini kepimpinan Anwar tergugat kerana perbuatannya sendiri. Warkah kepada PM menggemparkan masyarakat. Buku 50 Dalil mendedahkan hubungan sulit Anwar dengan isteri pegawainya dan terbongkar pula kisah hubungan homoseksual yang mengerunkan. Mungkinkah skandal seks ini akan menggerhanakan politik Anwar? Mungkinkah Anwar diheret ke mahkamah? Mengapakah Anwar tidak berani menyaman keluarga Pak Ali dan Azizan? Benarkah Anwar seorang pejuang Islam? Boleh dia menjadi PM kelak?
.
Segala rahsia di sebalik rahsia dalam percaturan politik Mahathir dan Anwar didedahkan dalam buku yang kontroversial ini. Anda akan terkejut dengan pendedahan dan kecurangan yang tidak pernah berlaku dalam kepimpinan UMNO sebelum ini - skandal seks yang luar biasa yang akan menjejaskan kepimpinan Melayu, Islam dan UMNO sendiri.
.
*164 halaman


HADHARAH ISLAMIYYAH

BUKAN ISLAM HADARI

Yang jelas, Islam Hadhari adalah di antara perkara yang boleh dimasukkan ke dalam perbuatan bidaah dan boleh menyesatkan. Ini disebabkan ia boleh dikira mewujudkan Islam dalam bentuk baru dengan hanya menggunakan perkataan Islam, dan beramal dengan sebahagian ajaran Islam, dan mengingkari sebahagian yang lain. Dalam masa yang sama Islam Hadhari dicemari dengan perkara-perkara yang menyanggah ajaran Islam dalam mengendalikan urusan politik dan pentadbiran, seperti politik wang, rasuah, menyalahgunakan kuasa, menentang hukum Allah secara berterangan dan lain-lain. Dalam urusan ekonomi pula mereka masih meneruskan muamalah riba, mengeluarkan lesen bagi kegiatan maksiat, amalan monopoli oleh golongan tertentu dan lain-lain. Manakala aspek hiburan pula mereka lakukan apa sahaja dengan mrentasi batas-batas agama.

"Keunggulan Islam dan keagungan tamadunya tiada tolok bandingan. Justeru buku ini memperjelaskan fikrah sebenar dan menyanggah kekeliruan Islam Hadhari. Patut menjadi tatapan dan renungan, bukan sahaja bijak pandai Islam, malah orang-orang yang cintakan kepada kebenaran" - Dato' Dr. Haron Din (Timbalan Mursyidul Am PAS)

"Satu penjelasan yang mantap untuk menidakkan kecelaruan fahaman Islam yang terpesong ciptaan Umno" - Dato' Ishak Baharom (Mantan Mufti Selangor)

*206 halaman

JIWA KACAU


JIWA KACAU

"Sesetengah pengendali weblog di negara ini, seperti Tok Rimau, tidak lagi membataskan penulisan mereka kepada catatan kehidupan peribadi, malah meluaskannya sebagai komentar sosial." Weblog Pesaing Terbaru Media Tradisional. Ruang Siber. Majalah Jelita. mel 2002. Muka 124.

*192 halamanCERITA SERTA DOA DARI HADITH & AL-QURAN

Buku terbaru terbitan kami ialah "CERITA & DOA dari Hadis dan Al-Quran" ia banyak memfokuskan kepada peranan kita sebagai insan yang beragama Islam, yang mempercayai kewujudan Ilahi, serta beriman dengan hari-hari akhirat dan pada saat itu nanti semua manusia akan diperiksa, diteliti serta diadili oleh Allah s.w.t berdasarkan pada amalan perbuatan yang telah dilakukan semasa di dunia.

Kami yakin buku ini akan menjadi panduan hidup kita untuk bekalan ke hari akhirat yakni ke Padang Mahsyar.

Umat Islam mesti berilmu bukan hanya menungkat dagu.
Umat Islam mesti banyak membaca bukan melihat orang baca.
Umat Islam mesti berdakwah bukan hanya pandai menyalah.
Umat Islam mesti berilmu bukan hanya menungkat dagu.
Umat Islam mesti bermaruah bukan berbangga di bumi bertuah.
Umat Islam mesti menjaga waktu bukan membazir waktu.
Umat Islam mesti merenung bukan termenung.
Umat Islam mesti mengkaji bukan berangan tidak bererti.
Umat Islam mesti berhati-hati bukan membuta tuli.
Umat Islam mesti disegani bukan ditakuti.
Umat Islam mesti bersatu hati bukan hasad dan dengki.
Umat Islam mesti berpolitik bukan main-main politik.
Umat Islam mesti menang bukan kalah dalam perjuangan.
Umat Islam mesti mensyukuri bukan kufur nikmat.
Umat Islam hanya berpandukan Al-Quran, Hadis, Qias, Ijtima' dan Ijtihad, kelak kita terselamat dunia dan akhirat.

*125 halaman


MADAH BESTARI - CINTA NEGARA

Buku "Madah Bestari - Cinta Negara" ialah sebuah koleksi mutiara kata daripada tokoh-tokoh pelbagai bidang ilmu pengetahuan dari merata dunia. Bermula dari petikan hadis-hadis Rasulullah s.a.w, tokoh-tokoh Islam, tokoh-tokoh cendiakawan Islam, para pemimpin dunia, para pemimpin negara hinggalah pemikir-pemikir antarabangsa.

Semoga "Madah Bestari - Cinta Negara" ini menjadi ungkapan motivasi yang mengajak seluruh rakyat Malaysia mencapai Wawasan 2020.

* 100 halaman

SENJATA MUKMIN

SENJATA MUKMIN

Alahamdulillah sudah terbit buku SENJATA MUKMIN oleh Allahyarham H. Abu Bakar Yacub, yang mana kami telah dapat kebenaran dari pengarangnya untuk diterbitkan dalam edisi Malaysia, sebelum beliau meninggal.

Sebelum ini di dapati buku ini dengan judul SENJATA MUSLIM, telah dicetak-rompak oleh orang-orang yang tidak bertanggungjawab. Tetapi walaupun demikian, kami berdoa kepada Tuhan semoga orang-orang yang tidak bertanggungjawab itu, mendapat balasan yang setimpal daripadaNya.

Diharapkan dengan lahirnya buku ini akan mendapat sambutan yang baik dari pembaca Muslimin dan Muslimat di seluruh tanah air.

Akhirnya semoga Allah Subhanahuwataala akan berkenan mengurniakan rahmat dan ampunan kepada Allahyarham bapak H. Abu Bakar Yacub dan ditempatkan di sisi hambaNya yang saleh!.

Kami himpunkan naskah ini, adalah sebagai memenuhi permintaan/pengharapan dari beberapa teman dan saudara-saudara, tuan-tuan dan puan-puan yang ingin hidup dengan rasa aman, tenang dan jauh dari kesusahan dan keresahan dan untuk gembira selalu dalam berusaha, berikhtiar, mencari nafkah, berkarya di masyarakat dan beramal kehadirat Tuhan.

Mudah-mudahan saja(kalau yakin) berfaedah dan bermanfaat bagi kita dan seperlunya.

Ps. Merah 90
Medan 10 April 1978

*111 halaman


FADILAT MEMBACA SELAWAT NABI S.A.W

Sesiapa yang menulis selawat pada satu benda atau kertas, para malaikat sentiasa meminta ampunkan dosanya selagi tulisan itu belum hapus. Sebenarnya banyak lagi fadilat membaca selawat, di antaranya untuk menghilangkan kesusahan, untuk mendapatkan syafaat daripada Nabi s.a.w supaya doa kita diterima Allah dan seumpamanya.
Buku ini, selain menerangkan fadilat membaca selawat, juga menerangkan jenis-jenis selawat, keburukan orang yang tidak mahu membaca selawat dan waktu-waktu yang baik untuk membaca selawat.
.
*57 halaman

7 WALI MELAYU


7 WALI MELAYU

MEREKA pernah berperanan di semenanjung Tanah Melayu termasuk Singapura antara akhir abad ke-19 dan awal abad ke-20 bagi menyekat pengaruh budaya penjajah Barat dengan benteng iman, ilmu dan amal. Mereka adalah ahli sufi yang bersiasah dakwah, menggunakan syakilah(stail) masing-masing dalam perjuangan jihad mereka bagi menyemarakkan lagi pegangan agama di kalangan bangsa Melayu sehingga kini begitu sinonim "Melayu-Islam". Jasa-jasa-jasa besar mereka harus dikenang dan dicontohi terutamanya oleh generasi hari ini yang mempunyai cita-cita perjuangan murni menggemilangkan semula Islam.

Mereka dikenali sebagai wali hanya Allah s.w.t sahaja yang Maha Mengetahui (Wallahu a'lam). Keperibadian mereka begitu mulia dengan amalan-amalan bermartabat tinggi di sisi Allah s.w.t dan Rasul-Nya. Mereka adalah kekasih Allah: Habib Nuh, Tukku Paloh, Tuan Tulis, Syeikh Said Al-Linggi, Syeikh Muhammad Nor Al-Kholidi, Tuk Kenali dan Tuan Hussein Kedah Al-Banjari.

Justeru amatilah jasa-jasa perjuangan, kebijaksanaan, kewarakan dan kemuliaan karamah daripada Allah s.w.t pada tujuh tokoh Melayu ini. "Mengingati orang soleh mendatangkan rahmah." InsyaAllah, berbagai suri teladan terdapat dalam buku 7 WALI MELAYU.


1. AS SAYID HABIB NUH: Peranannya TersembunyiHadiri Sidang Wali-Wali Menunduk Gabenor yang Angkuh Wasiat Supaya Dikebumi Atas Bukit

..Di Singapura, nama As Sayid Habib Nuh sudah tidak asing lagi. Beliau berketurunan Rasulullah SAW menerusi nasab Zainal Abidin bin Sayadina Hussien r.a. Maqamnya yang terletak di atas sebuah bukit kecil di Jalan Palmer, sering dikunjungi pelawat teruatama hari-hari cuti.

Pengunjung maqam itu bukan saja daripada kalangan orang Islam Singapura dan Malaysia tetapi ramai juga dari negara-negara Asia lain. Ini menunjukkan Habib Nuh r.h. lebih masyhur selepas kematiannya berbanding semasa hayatnya.

Sebagai seorang wali Allah, pelbagai cerita pelik dan luar biasa berlaku pada dirinya, dan cerita-cerita itu belum ditulis dalam bentuk buku dan manakib. Tulisan ini memaparkan sebahagian daripada keistimewaan, karamah dan kejadian-kejadian aneh yang berlaku ke atasnya yang menggambarkan beliau sebagai orang kerohaniah yang mempunyai peranan tersendiri dan tersembunyi...

2. TUKKU PALOH: Ulama Regu SultanPencatur Dasar Luar Terengganu Keturunan Rasulullah Menuntut di Makkah Regu Sultan Zainal Abidin III Menentang Pertapakan British di Terengganu Berunding dengan British Memerintah Paloh dengan Hukum Islam Sembahyang Berimam Nabi Khidir as Mahkamah Keadilan Sendiri Amalan Tareqat dan Syahadat Tukku Kontroversi Syahadat Tambahan Tukku Paloh.

Tukku Paloh atau nama sebenarnya Sayid Abdul Rahman bin Muhammad Al Idrus adalah ulama kerohanian yang berkecimpung dalam bidang pentadbiran dan diplomatik di terengganu. Beliau hidup dalam zaman pemerintahan lapan orang sultan silih berganti; paling lama dan paling kuat pengaruh beliau semasa pemerintahan Sultan Zainal Abidin III, Sultan Terengganu ke-11.

Kerana kewibawaannya, beliau diberi mandat oleh Sultan mentadbir kawasan Paloh dan mengawasi Hulu Terengganu. Beliau juga diterima sebagai penasihat pertama dan utama kepada Sultan dalam berbagai persoalan. Beliau tegas dan pintar dalam bidang diplomatik, dan sering diberi peluang mewakili Sulatan berunding degan pihak British sehingga pada zaman itu British gagal menjajah Terengganu.

Tukku Paloh terkenal sebagai seorang wali ALLAH yang mempunyai berbagai karamah dan sentiasa mendapat bantuan ALLAH SWT khusunya sewaktu mengendalikan urusan rakyat. Tukku Paloh adalah khalifah Tareqat Naqsyabandiah, dan beliau turut mengamal dan mengembangluaskan 'Syahadat Tukku' satu amalan yang disusun oleh ayahnya Tukku Tuan Besar.

Di antara anak murid dan pengikut Tukku Paloh yang terkenal ialah Haji Abdulu Rahman Limbong, Haji Mat Shafie Losong, Tuk Kelam, Tuk Janggut, Datuk Bahaman, Mat Kilau, Haji Wan Emobong Paloh, Haji Abdullah Chik Fatani, Tuk Gajah, dan SUltan Zainal Abidin III.

3. TUAN TULIS: Tempat Rujuk MasyarakatRahsia Di Sebalik Gelaran TUan TulisPadam Kebakaran Besar di MakkahMengubat Secara RohaniahSuka Duduk Dengan Orang Jahil.

Nama sebenar Tuan Tulis adalah Haji Ismail bin Hussein, terkenal sebagai seorang wali ALLAH yang mendekati masyarakat dengan penuh hikmah. Beliau menjadi tempat rujuk orang ramai dalam pelbagai masalah, khususnya dikalangan penduduk Kuala Talang dalam daerah Kuala Pilah, Negeri Sembilan.

Namanya turut dikenali di kalangan kerabat Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, kerana beliau pernah mengubati Yang Dipertuan Besar yang pertama yang uzur di London pada tahun 1925. sedangkan pada ketika itu Tuan Tulis sebenarnya sudah meninggal dunia tiga tahun lepas.

Oleh kerana miskin, beliau tidak dapat membeli kitab-kitab yang menjadi teks pengajian sebagaimana yang dimiliki oleh pelajar-pelajar lain, "Setiap malam beliau menyalin matan kitab yang akan dipelajari pada keesokan harinya dengan cara meminjam dari pada kawan-kawannya. Begitulah tabiatnya," cerita Tuan Haji ISmail Haji Hussein, imam Masjid Tuan Tulis di Kuala Talang, Kuala Pilah, Negeri Sembilan.

Melihat pada tabiatnya yang rajin dan tekun menulis itulah, guru dan sahabat-sahabat sepengajiannya memanggil beliau 'Ismail Tulis'. Gelaran ini sungguh mesra sepanjang beliau dalam pengajian itu. Apabila tamat pengajian, orang-orang kampung menghormatinya pula dengan panggilan "Tuan Tulis".

4. ASY SYEIKH MUHAMMAD SAID AL LINGGI: Ulama Tareqat Pencorak MasyarakatBertemu Rasulullah dalam suriDakwah ke Siam, Kampuchea dan SingapuraAnak Melayu Berjiwa BesarProfil Ringkas Penulis Manakib Syeikh Said Al LinggiProfil Ringkas Khadam Syeikh Said.

Keistimewaan Asy Syeikh Muhammad Al Linggi ialah beliau bukan saja alim empat mazhab feqah Ahli Sunnah Wal Jamaah yang muktabar tetapi juga terkenal sebagai seorang ulama yang mengembangkan Tareqat Ahmadiah yang diasaskan oleh Asy Syeikh Muhammad Idris Ad Dandrawi r.m. Dan kerana mengembangkan ilmu tareqat, beliau menjelajah hingga ke Kampuchea, Thailand dan Singapura, selain di merata Semenanjung Tanah Melayu khususnya negeri asalnya Negeri Sembilan Darul Khusus.

Di Negeri Sembilan, Syeik Said menjadi ulama pertama yang membuka pusat pengajian sistem pondok bertempat di Ampangan, kira-kira 1km dari bandar Seremban. Beliau tidak pernah rehat dari mengajar orang ramai di merata tempat khususnya dalam daerah Linggi dan Port Dickson.

5. SYEIKH MUHAMMAD NOR AL KHOLIDI: Pengasas Kampung Islam ContohBangung Perkampungan Berteraskan SyariatTegak Pusat Tarbiah Wa Ta'limKuatkuasa Undang-undang.

SYEIKH MUHAMMAD NOR AL KHOLIDI adalah khalifah ke-35 Tareqat Naqsyabandiah dan terkenal sebagai seorang wali Allah dengan berbagai karamah. Beliau juga seoranhg pemimpin masyarakat yang bewibawa dan berjiwa sufi. Ini bukti dengan berjayanya beliau memimpin ahli jemaahnya di perkampungan Sungai Cincin, Gombak, sekitar tahun 1894-1919, di mana satu struktur pentadbiran dan undang-undang yang dilagangnya sendiri dapat dipraktikkan.

Dengan sokongan orang ramai, Syeik Muhammad Nor yang berasal dari Sumatera Utara, dapat membangunkan sebuah pusat pengajian yang bukan saja menekankan sola-soal ilmu tetapi juga tarbiah rohaniah.

Kampung Sg. Cincin, Gombak terletak kira-kira 13 km dari bandaraya Kuala Lumpur. Syeik Muhammad Nor Al Kholidi mula menerokanya pada sekitar tahun 1894, kira-kira 10 tahun dari tarikh beliau tiba di Tanah Melayu dari kampung asalnya di Penyambongan, Sumatera Utara.

Turut behijrah bersama ulama sufi ini ialah adik angkatnya Syeikh Zainal Abidin dan dua ulama lain. Mereka dari keturunan Mendeleng. Keempat-empat mereka alim-alim belaka dan apabila sampai ke Semenanjung mereka berpecah, seorang menetap di Tapah Perak, seorang lagi mungkin di Perak juga, cuma mereka berdua (Syeikh Muhammad Nor dan Syeikh Zainal Abidin) yang tidak berpisah," kata Hajah Fatimah, 69 tahun, anak bongsu kepada Syeikh Muhammad Nor, ketika ditemui di rumah anaknya di Sentol Pasar, Kuala Lumpur.

6. TUK KENALI: Penyemarak Kebangkitan PondokAnak GeniusBerkat Doa dan Asuhan IbuPendidikan Pondok Tuk KenaliKitab-kitab PengajianGiat Dalam PenulisanPeranan Dalam PemerintahanAkhlak dan Amalan RohaniahKeramah Tuk KenaliPulangnya Ulama TerbilangTuk Kenali Dari Kacamata Anak Muridnya.

Nama Tuk Kenali tidak asing lagi di negara ini, dan satu ketika dulu pengaruh beliau cukup kuat hingga sampai ke Patani. Beliau mempunyai peranan langsung terhadap kebangkitan Islam di Kelantan pada zaman kegemilangannya hingga mendapat julukan 'Serambi Mekkah.'

Di samping mengajar, Tuk Kenali aktif dalam penulisan, urusan kemasyarakatan dan juga pemerintahan. Beliau adalah orang penting di belakang penerbitan majalah 'Pengasuh'. Pernah menjadi Ahli Majlis Agama dan Adat Istiadat Melayu Kelantan dan Ahli Majlis (Dewan) Ulama.

Tuk Kenali berpesan kepada murid-muridnya, antara lain, "mengaji sungguh-sungguh" dan "Buka pondok".

Sekitar dua dekad pertama abad ke-20 itu, era pondok-pondok pengajian berkembang begitu pesat hasil sumbangan barisan pelapis yang mendapat asuhan dan tarbiah secara langsung dari Tuk Kenali serta tokoh-tokoh ulama lain di Kelantan. Murid-murid Tuk Kenali datang dari merata tempat terutamanya Kelantan, Kedah dan Terengganu.

Menurut sumber yang boleh dipegang, Tuk Kenali mengamalkan Tareqat Ahmadiah. Beliau dikurniakan banyak karamah, kelebihan yang pelik-pelik tetapi benar berlaku.

7. TUAN HUSSEIN KEDAH AL BANJARI: Ulama Berdarah PanglimaBerjuang Tidak Hirau Batasan PolitikTolak Jawatan MuftiPenentang Sistem RibaTuan Hussein Banyak Tanah Wakaf.

TUAN HUSSEIN KEDAH AL BANJARI adalah pengasas kepada enam buah pondok pengajian dalam negeri Kedah dan sebuah di Poko Sena, Seberang Perai. Ini tidak termasuk usaha beliau membangunkan semula pondok datuknya di Gajah Mati, Jitrah, Kedah.

Beliau telah menulis tidak kurang daripada 18 buah kitab mengenai berbagai persoalan agama. Dan dalam bidang ini(mengarang kitab) beliau adalah ulama Kedah yang terbanyak mengarang kitab pada zamannya.

Dalam melaksanakan hukum, Tuan Hussein sangat berhalus dan tegas. Beliaulah orang yang pertama menentang sistem riba dalam soal pinjam-meminjam serta menolak pelaksanaan peraturan tauliah mengajar yang diselewengkan, dan menentang perlaksanaan akta cetak kitab.

Lantaran keberaniannya mempertahankan pendirian, Tuan Hussein menerima tindakan dibuang negeri. Namun semasa di Seberang Perai, beliau terus bergiat menyembarkan ilmu dan mengarang kitab. Tuan Hussein juga seorang pendakwah yang aktif.

BIBLIOGRAFI

Abdul Rahman Hj. Abdullah. Islam Dalam Sejarah Asia Tenggara Tradisi, Penerbitan Pena Sdn Bhd, Kuala Lumpur.

Abdullah Qari Hj. Salleh. Detik-detik Sejarah Hidup Tuk Kenali, Pustaka ASA, Kelantan, 1988.

Abdullah Qari Hj. Salleh. Kelantan Serambi Mekkah di Zaman Tuk Kenali, Pustaka ASA, Kelantan, 1988.

Ahmad Abdul Ghani Said. Tesis: 'Tun Hussein Kedah', Universiti Malaya, Kuala Lumpur.

Al'Alaamah Asy Syeikh Abdul Wahab As Sya'rani. Al Mizanul Kubraa (Jilid 2); Diterjemahkan oleh Dr. Hj. O.K. Rahmat S.H., Pustaka Aman Press, Kota Bharu, 1977.

Asy Syeikh Abdul Samad Al Palimbangi. Sirrus Saalikin; Darul Maarif, Pulau Pinang.

Asy Syeikh Daud Al Fatani. Furu'ul Masaail; Darul Maarif, Pulau Pinang.

Dr. Ishak Mohd. Rejab. Kertas kerja yang dibentangkan dalam, 'Seminar Memperingati Tokoh Ulama Silam: Tuan Hussein Kedah'.

Dr. Mahmud Saedon Awang Othman, Artikel: 'Tuan Haji Ahmad bin Said: Pemimpin al-Tariqh al ahmadiah al Rashidiyyah al Dandarawiyyah', dalam, Buku Cenderamata Memperingati Tokoh Ulama Silam Yang ke 5; Fakulti Pengajian Islam, UKM, Bangi, 1980.

Dr. Muhammad Nur Manuti dan Haji Hassan Salleh, Artikel: 'Tuan Mufti As Syeikh Al Haji Ahmad bin Al Syeikh Muhammad Said Al Dandarawi', dalam. Buku Cenderamata Memperingati Tokoh Ulama Silam Yang ke 5; Fakulti Pengajian Islam, UKM, Bangi, 1980.

Hj. W. Mohd. Shaghir Andullah. Syeikh Muhammad Arsyad Al Banjari: Pengarang "Sabilal Muhtadin'- Khazanah Fathaniyah, Kuala Lumpur, 1988.

Hussain Hasan Tomai. Masalah berjumpa Rasulullah Ketika Jaga Selepas Wafatnya; Diterjemah oleh Ustaz Anuar Hj. Abd. Rahman, Pustaka Aman Press, Kota Bharu, 1989.

Imam Al Ghazali. Ihya' Ulumuddin. (Jilid 4); Diterjemah oleh Prof. TK.H. Ismail Yaakub MA-SH, Pustaka Nasional, Singapura, 1983.

Imam (majalah), Bil.1 Thn.1 (Okt.1989); Imam, Bil.2 Thn.1 (Nov.1989); Bil.3 Thn.1 (Dis,1989);
Imam, Bil.4 Thn.1 (Jan.1990); Imam, Bil.5 Thn.1 (Feb.1990).

Ismail Che Daud. Tokoh-tokoh Ulama Semenanjung Melayu (1), Majlis Ugama Islam dan Adat Istiadat Melayu Jamaah; Pustaka Aman Press, Kota Bharu, 1988.

Kiyai Sirajuddin Abbas. I'tiqad Ahlus Sunnah Wal Jamaah; Pustaka Aman Press, Kota Bharu, 1987

Muhammad Abu Bakar, Tesis: 'Peranan Tokku Paloh Dalam Sejarah Perkembangan Islam di Terengganu'; Universiti Malaya, Kuala Lumpur.

Muhammad Abu Bakar. Artikel: 'Sayid Abdul Rahman bin Muhammad Al Idrus (Tokku Paloh)' dalam. Jurnal Islam di Malaysia, Persatuan Sejarah Malaysia, Kuala Lumpur.

Syeikh Ahmad bin Syeikh Said. Manakib Syeikh Said Al Linggi, (tidak tercatit penerbit dan tahun).

Tengku Abu Bakar Acheh. Pengantar Ilmu Tareqat; FA.H.M. Tawi & Son, Bhg Penerbitan, Jakarta, 1966.

*166 halaman

RAHSIA 7


RAHSIA 7

Allah s.w.t telah menghiasai 7 perkara dengan 7 perkara. Kemudian Allah s.w.t menghiasai pula tiap-tiap 7 perkara itu dengan 7 perkara yang lainya. Untuk mengkhabarkan kepada orang-orang yang berilmu bahawasanya 7 itu mempunyai rahsia yang sangat besar dan kedudukan yang agung disisi Allah s.w.t

Allah s.w.t menghiasi angkasa dengan 7 lapis langit. Kemudian Allah s.w.t menghiaskannya dengan 7 bintang. Allah s.w.t juga menciptakan bumi tempat tinggal kita, terdiri daripada 7 lapis pula. Setelah itu Allah s.w.t menciptakan bumi dengan 7 lautan yang besar dan Neraka terdiri daripada 7 pintu. Kemudian Allah s.w.t juga menjadikan 7 ayat surah Al-Fatihah sebagai pembukaan kitab. Di dalam ibadah haji kita juga disuruh mengerjakan 7 kali tawaf, sa'i dan melontar.

Allah w.w.t menjadikan seminggu itu terdiri daripada 7 hari. Di dalam hari-hari tersebut ada kelebihan dan kenangan yang merupakan rahsia keutamaannya. Allah s.w.t sangat besar kekuasaaNya dan sangat tinggi kalimatNya serta berterusan nikmatnya. Semoga kita semua mendapat keredhaannya. Amiin, insyaAllah.

* 194 halaman


MUTIARA PERKAHWINAN
MENURUT AJARAM ISLAM

Sebuah buku yang mesti dibaca, difahami, dimiliki dan disimpan oleh setiap individu muslim tidak kira peringkat umur sebagai panduan sehari-hari. Ianya sangat besar manfaatnya kepada umat Islam samada individu dan masyarakat Islam supaya mencapai kebahagiaan di dalam kehidupannya terutama kehidupan keluarga. Apabila kebahagiaan tercapai di dalam keluarga maka setiap orang di dalam keluarga itu akan memperolehi ketenangan dan kesihatan mental. Hasil yang tertinggi yang dicapai ialah masyarakat kita mempunyai orang yang nyaman fikiran dan hati sanubari oleh itu masyarakat akan menjadi aman, damai dan sejahtera.

Kami akui buku ini amat baik dan paling lengkap sejauh ini yang membentang dan mengupas berbagai perkara mengenai kekeluargaan dalam Islam. Tidak ada sebuah buku seumpama ini sebelumnya dalam bahasa Malaysia yang pernah ditemui.

Buku-buku dalam siri ini :-
.
Mutiara Akhlak
Fatwa-fatwa Semasa
Ciri-ciri Khusus Masyarakat Islam
Amalan-amalan Semasa Mengandung & Menyambut Cahaya Mata
Sembahyang Dan Anda

*403 halaman

Newer Posts Older Posts Home

Blogger Template by Blogcrowds