DAERAH ZENI

"Daerah Zeni"


"..Sasterawan tidak saja mencanai kan imaginasi, menggetus minda dan nilai manusia, menggarap misteri dan keindahan malah juga mengimbaukan lowongan sendu dan kesyahduan. Debar dan gelodak rasa sang sasterawan menyerlah kan dunia seribu cerita, dari pada percikan keriangan hinggalah yang gundah-gulana. Sasterawan mampu mengajak kita berkongsi pengalaman, juga memberikan kita keinsafan dan pengajaran selain adakalanya melalui dan mengkhayalkan.." A.SAMAD SAIDDAERAH ZENI
.
"..suatu daerah di mana perjuangan adalah suatu yang mesti kalau mahu terus hidup.."
.
Anak Lazri Meon, Zeni, semakin tertarik membaca novel karya Lazri, yang berkisar kepada perjuangan Hamdar menentang penjajah Inggeris. Zeni kagum dengan sikap Hamdar yang senang hidup terpisah daripada masyarakat, menghuni gerabak keretapi dan mengenang kembali perjuangan kawan-kawannya menentang penjajah Inggeris; Zeni merasa ditarik untuk menghayati dunia novel itu. Dia membandingkan hidup ayahnya dengan hidup Hamdar. Ada misteri dalam penceritaan, ada persamaan dalam perwatakan. Timbullah semangat untuk meladeni hidup cacat adiknya. Dia rela begitu daripada menyambut kedatangan bekas suaminya yang ingin rujuk semula.Zedi pula yang turut membaca novel ayahnya, tidak menyukai layanan baik yang diberi oleh kakak dan ayahnya. Dia mahu mereka menyelesaikan masalahnya sendiri dan biar dia menyelesaikan masalahnya sendiri. Dia cacat, tetapi dalam kecacatan itu dia mahu hidupnya ditentukan oleh dia sendiri bukan oleh simpati keluarganya. Dan novel ayahnya adalah sumber semangat yang tidak dapat dinilai.
.
..tudung cerek hijau yang sompek itu terlonjak berdetap-detap, menghembuskan wap dari sekeliling tudung dan muncungnya. Hamdar menguak-nguakkan bara di bawahnya. Kunang-kunang api melayang dan cepat menghilang.
.
"kopi, ya?" dia bertanya, mengangkat tudung cerek, menyaksikan wap air menerjah dan menghilang."Kopi? Ya,"jawab Raja Dabet, meletakkan gulungan tikar sembahyang atas rak-rak kecil di sisi dinding di bawah poster puteri raja India. Rebab menerpa masuk melompat-lompat segar mengejar rama-rama kemudian keluar. Seekor cicak terkejut, menggelecah lari, hilang di sebalik rak-rak..
.
..sambil memerhatikan bumbung keretapi yang menghilang, Zeni terbayangkan gerabak keretapi di dalam novel ayahnya pula. Kini lebih jelas gambaran itu. Dan bukan sekadar itu-malah dinampaknya semula katak, mengkarung, poster puteri raja India dan Hamdar. Ada kemungkinannya jika orang memuji keberkesanan karya deskriptif ayahnya. Kini disaksikannya benar-walaupun baru awal manuskrip itu dibacanya..

0 saya bertanya..:

Newer Post Older Post Home

Blogger Template by Blogcrowds